EST

Lihakool

Lihakool: ribi, steik või hoopis ribeye?

Eestimaalaste vaieldamatu lemmik sealiha tükk on seakaelakarbonaad, millest saab valmistada nii mahlast ahjupraadi kui ka suus sulavat šašlõkki ja marinaadis liha. Kuid tegelikult on lihatükkide maailm palju laiem ning usu, algaval grillihooajal saavad Sinu grillielamused sootuks uue tähenduse!

Rakvere tootekategooriajuht Heli Sepp teeb kiire ülevaate sealiha erinevatest tükkidest ning annab soovitusi, kuidas ise restoraniväärset liha valmistada. Tihtipeale on see lihtsam kui keegi arvatagi oskaks.

Baby Back- ribi

Grillimeistrid teavad, et seaküljetükist lõigatud searibi ehk sparerib kõrval on kõrgelt hinnatud baby back, mida lõigatakse kohast, kus ribi liitub selgrooga. Nimi, baby back ribi, tuleneb nende suurusest – nad on lühemad võrreldes searibiga. Toiteväärtuse kohapealt tasub välja tuua, et näiteks Rakvere Kentucky baby back ribis on 100 grammi kohta 20 grammi valke ja 2 grammi süsivesikuid. Baby back ribid on väga hõrgud ja väherasvased ning oma hinnataseme poolest ka pisut kallimad kui teised ribitükid.

Valmistamine: Ribi küpsetamiseks kasuta madalat kuumust. Küpseta ribisid 3-4 minutit mõlemalt poolt. Grillribid on valmis, kui ribikondiotsad on veidikene liha küljest lahti tulnud.

Cowboy steik

Steiki peetakse lihaliste kuningaks. Kuigi tihtipeale seostatakse steiki veiselihaga, siis tegelikult saab väga mahlase ja hõrgu steigi ka sealihast. Ameerika traditsioonide kohaselt kondiga seavälisfileest lõigatud Cowboy steigi näol on tegu mahlase ja maitseka lihalõiguga. See on kindel valik väherasvasema liha eelistajatele. Cowboy steik sisaldab 100 grammi kohta 17 grammi valke ja 2 grammi süsivesikuid.

Valmistamine: Cowboy steigi küpsetamine võtab veidi kauem aega, sest see on suur ja koos kondiga (ribikont jäetakse lihatüki külge). Kont liha küljes lisab unikaalse meki ja teeb liha veel mahlasemaks. Grilli väherasvast taist seavälisfileelõiku esmalt tulistel sütel ja vähenda mõne aja pärast kuumust ning lase sellel vähemkuumemal alal järelvalmida. Selleks on hea jagada söed grillis kahte tsooni, et tekiks kuumem ja jahedam osa. Pane tähele: liha pööramiseks kasuta grillitange, mitte kahvlit!

Ribeye steik

Paljude hinnangul kõige mahlasem ja maitsvam on just ribeye steik – mõnusalt marmorja struktuuriga mahlane lihatükk. Ribeye steik sealihast lõigatakse välja seavälisfileest.

Ribeye sobib ka nende lihasõprade toidulauale, kes soovivad küpsemat tulemust, tegemata järeleandmiseid liha pehmuses. Ribeye steik sisaldab 100 grammi kohta 160 kalorit, 20 grammi valke ja 2 grammi süsivesikuid.

Valmistamine: Ribeye naudib küpsemist kodusel söegrillil, rustikaalsel malmpannil ning ka grillrežiimiga tulikuumas praeahjus. Steikide küpsetamiseks aja paksupõhjaline praepann või grillpann hästi kuumaks. Lisa õli, siis tõsta pannile toasoojad steigid. Küpseta 2-3 minutit ühelt ja sama kaua teiselt poolt, kuni liha on sobivas küpsusastmes.