Lihakool
Reisivad maitsemeeled
Eestimaalaste maitsemeeled reisivad aina enam Ameerika suunal
Sõna barbecue paneb meid tihtipeale mõtlema grillist, ent samad asjad need siiski pole. Erinevalt grillimisest nõuab barbecue madalat, ent ühtlast temperatuuri, pikemat küpsemisaega ja niisket keskkonda. Rakvere tootekategooriajuht Heli Sepp avab veidike tausta, mis Ameerika maitsete juures eestimaalastele nii väga meeldib.
Grillimisel eelistavad eestimaalased enamasti sealihast šašlõkki või marinaadis sealihatükki. Ka Ameerikas valmib barbecue enamasti just sealihast. Võiks arvata, et sealt tuleb ka eestimaalaste lembus barbecue vastu.
Sepa sõnul ei eelista eestlane ka suuremas pildis enam ainult klassikalist äädika ja sibula marinaadis šašlõkki, vaid on palju altim eksperimenteerima erinevate maitsekombinatsioonidega ja just erinevate riikide maitsetega.
Puidusuits
Õige grillmeister teab, et korralik grill valmib puudest, mitte grillsöest. „Hikoori-, pekaanipuu, lepa ja erinevad tammed annavad lihale tugevalt suitsuse maitse ja sobivad kõige paremini just sealihale,“ õpetab Sepp. Ka tarbijaeelistuste poolest tõdeb Sepp, et eestimaalastele meeldib enim lepasuitsune barbecue.
Mahedama suitsuloori jaoks soovitab ta kasutada vahtrat, õuna, pirni, kirssi või leppa grillimisel. Viimased sobivad eriti hästi ka kala- ja linnuliha suitsutamiseks.
Barbecue kaste
Ei tule just üllatusena, et barbecue salajane koostisosa on barbecue kaste. BBQ-kastet kasutatakse ameerikapäraselt maitsekastmena moppides, marinaadina või lisandina küpsetatud lihale. Ameerikapärase BBQ-kastme koostisosad varieeruvad suuresti. „Levinumad põhikomponendid on tomatipasta või majonees või nende kahe kombinatsioon, äädikas, magusained, vürtsid (sh sinep, must pipar) ja maitsetaimed. Sageli lisatakse ameerikapärasele kastmele suitsuse maitsenüansi tugevdamiseks vedelat suitsu. Kui liha BBQ-kastmega määrida, siis tekib sellele hõrk glasuur ja rikkalik maitse,“ õpetab Sepp.
Kes ise nii suur meister ei ole saab poest osta ka valmis kastet või juba aeglaselt valminud tammsuitsuseid barbecue-lihasid nii marinaadis kui ilma.
Õrn ning lagunev liha
Sepa sõnul õigesti valmistatud barbecue-stiilis liha on ülimalt mahlane ja pehme, et lausa laguneb ise. „Sageli serveeritakse liha ka nii nimetatud rebitud lihana (pulled pork), mis on ka eestimaalaste seas oma populaarsuse tänaseks saavutanud.“ Sellise tulemuse saavutamine nõuab muidugi ka palju aega, oskusi ja loomulikult ka korralikku ahju, kusjuures barbecue valmistamisel soovitatakse kuppelgrilli kasutamist.