Lihakool
Sealiha on hea liha
Sealihast rääkides kerkib paljudel inimestel silme ette rasvast nõretav seapraad. Tegelikkuses ei ole see aga nii – sea lahtilõikamisel erinevateks tükkideks saadakse üsna erineva toiteväärtuse ja rasvasisaldusega sealihalõiked. Ribiliha on tõesti kõige rasvasem, kuid kas te oleksite arvanud, et seafilees on vaid 6% rasva?
Linnuliha peetakse kõige väiksema rasvasisaldusega lihaks, kuid vaadates keskmist väärtust, selgub, et sea- ja linnuliha on oma rasvasisalduse poolest täiesti võrreldavad. Sealiha kasuks räägib aga see, et see sisaldab enam valku, tsinki ja magneesiumi.
Keskmiselt sisaldub 100 grammis:
sealihas (keskmise rasvasusega) | broileris (toores, nahaga) | |
Energiat | 217 kcal | 206 kcal |
Rasvu | 16,7 g | 14,6 g |
Valke | 17,0 g | 19 g |
Magneesiumi | 21 mg | 7,6 mg |
Rauda | 1,1 mg | 0.9 mg |
Tsinki | 2,8 mg | 1,3 mg |
Kasutatud allikas: www.nutridata.ee
Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldavad 2015. aasta suvel üle-Eestilise teavituskampaania sealiha tervislikkusest ja vajalikkusest, mille kohta saab põhjalikumalt lugeda veebilehelt www.toiduliit.ee/sealiha. Lisaks on veebilehel maitsvaid retsepte, mida sealihast valmistada ning palju muud huvitavat lugemist!