EST

Retseptid

Empanadad ehk vürtsikad lihapirukad

Koostisosad

400 g Kodune hakkliha
oliiviõli
2 küüslauguküünt
1 sibul
1 punane paprika, väikeste tükkidena
1 tšillikaun
0,5 sl suitsupaprikapulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 sl tomatipüreed
1 muna
500 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
150 g võid (otse külmikust)
seesami- või mooniseemneid
Kastme jaoks:
2 dl kvaliteetset oliiviõli
1 laimi mahl
1 peenelt hakitud tšillikaun
1 dl peenelt hakitud koriandrit
1 sl peenelt hakitud peterselli
näpuotsatäis soola
pisut suhkrut
2 peenelt hakitud küüslauguküünt

Valmistamine

Tainaks näpi kokku jahu, küpsetuspulber ning tükeldatud/riivitud või. Töötle minimaalselt, et võid mitte soojendada. Lisa nii palju külma vett, et tainas kokku hakkaks. Pane pooleks tunniks külmikusse puhkama.

Samal ajal kuumuta pannil õli ning pruunista sibul. Lisa hakkliha ning pruunista seegi. Seejärel sega sisse küüslauk, paprika, tšilli ja maitseained ning tomatipüree. Prae veel mõned minutid. Jäta jahtuma (mina asetasin sõelale, et liigne rasv välja tilguks).

Kuumuta ahi 190kraadini. Jahusel tööpinnal rulli tainast paari millimeetri paksused lehed ning lõika vormiga 12-15cm ringid. Keskele aseta 1-2spl lihasegu ning määri üks serv munaga. Voldi poolkuuks ning suru ääred kokku, tõsta ahjuplaadile. Kui kõik empanadad valmis, pintselda munaga ning puista peale ka seemneid. Küpseta ahjus u pool tundi või kuni kaunilt kuldsed. Vahepeal valmista kaste.

Sega kõik kastme koostisosad kokku. Lase vähemalt 15 minutit maitsestuda. Serveeri pirukate kõrvale.

Retsept ja foto: toidublogija Getter Madison, https://thymeout.ee/