EST

Retseptid

Jõulujuurikad ja ahjupraad väikese marokopärase kiiksuga

Neljale – kuuele

Koostisosad

1 (u 1,2 kg) Õuna-sinepi seapraad
5 väiksemat kartulit
7 väiksemat maapirni mugulat
3-4 porgandit
1 punane sibul
2 sidrunit
1+2 oliiviõli
1 tl kuivatatud rosmariini (1-2 rosmariinioksa)
1 tl soola
1 tl purustatud musta pipart
1 dl rohelisi oliive
värsket koriandrit või lehtpeterselli
Vürtsikas sinepikaste:
marinaad küpsetuskotist
1,5 dl vett
1 sl jahu
3 sl hapukoort
soola

Valmistamine

Kaabi marinaad lihalt ja kilest väiksesse potti kastme jaoks ootele. Pruunista liha tagine-potis igalt küljelt 1 sl õliga ning pane koos kaanega 30 minutiks ahju 180 kraadi juurde küpsema.

Koori ja tükelda porgandid. Pese maapirnid ja kartulid hoolikalt puhtaks ja tükelda võimalusel koos koorega, soovi korral võid ka koorida. Lõika kooritud sibul sektoriteks. Laota tagine-potti liha ümber ka õli, soola, pipra ning rosmariiniga maitsestatud köögiviljad. Lisa nõusse umbes 1 dl vett. Lõika sidrunid pooleks ning jaga koos oliividega juurikate vahele. Hauta rooga kaane all 180 kraadi juures veel 35 minutit. Eemalda kaas ja suurenda ahjutemperatuur 200 kraadini. Pruunista liha ja köögivilju veel ilma kaaneta 20–30 minutit, kuni juurikad ja liha on pehmed. Võta tagine ahjust ning pigista poolikutest sidrunitest juurikatele mahla. Serveeri toitu otse potist, puista peale värsket hakitud peterselli või koriandrit. Soovi korral paku kõrvale ka vürtsikat sinepikastet*.

Retsept: Lia Virkus, Foto: Jaan Heinmaa

 

Vürtsikas sinepikaste*

Kui armastad liha ja juurviljade kõrvale kastet, saad marinaadist paari minutiga keeta maitsva sinepikastme. Sel moel valmistad toitu ilma jääkideta!

Kaabi marinaad kotist ja liha ümbert potti, lisa segades hulka varem jahuga segatud vesi. Kuumuta segades keemiseni, lisa hapukoor ja maitse järgi soola. Kuumuta segades veel kuni keemiseni ja serveeri lihaga.