Retseptid
Lihapalli – strooganov
Vana hea böfstrooganov laenab siinsele roale küll maitset, kuid kastmes on peaosalised hoopis porgandilisandiga lihapallid. Kui aega vähem, võid kasutada siinses retseptis ka Rakvere valmis vormitud värskeid hakklihapalle.
Koostisosad
400 g | Kodune hakkliha |
1 | punane sibul, hakitud |
1 | küüslauguküüs, hakitud |
1 | porgand, riivitud |
1 | muna |
3 sl | hakitud peterselli |
1 sl | kuivatatud punet |
1 tl | meresoola |
0,5 tl | musta pipart |
õli praadimiseks | |
Kaste: | |
1 sl | võid |
1 | sibul, hakitud |
2 sl | kontsentreeritud tomatipüreed |
1 tl | paprikapulbrit |
1 dl | kuuma puljongit |
1 tl | mahedamaitselist sinepit |
4 sl | hapukoort |
meresoola, musta pipart | |
hakitud murulauku |
Valmistamine
Valmista lihapallid. Selleks kuumuta porgand, sibul ja küüslauk paari supilusikatäie õliga. Sega paari minuti jooksul, kuni sibul on pehmenenud. Jahuta kergelt. Vala hakkliha suuremasse kaussi, lisa lahti klopitud muna, maitseained ja ürdid ning porgandisegu. Sega korralikult läbi ja vormi märgade käte abil u 4 sentimeetrise läbimõõduga pallid. Pruunista need paari supilusikatäie õli sees keskmisel kuumusel igast küljest kuldpruuniks ja tõsta kõrvale. Kastme valmistamiseks kuumuta samal pannil või sees sibulat u 5 minutit, kuni see on täiesti pehme. Lisa tomatipasta ja paprika ning sega sibulaga. Tõsta lihapallid pannile tagasi ja lisa kuum puljong. Lase kaane all vaikselt u 10 minutit podiseda, siis maitsesta sinepiga ja sega lõpuks hulka hapukoor. Maitsesta ja serveeri koos hapukurgi ja köögiviljapüreega ning puista peale hakitud murulauku.
Retsept ja foto: Britt Paju