EST

Retseptid

Seapraad õuntega

Koostisosad

1,4 kg Seapraad Rakvere
3 õuna
1 sibul
3 küüslauguküünt
2 loorberilehte
1 sl Dijoni sinepit
1 sl mett
4 dl õunamahla või magusamat õunaveini
peotäis tüümianioksi
1 sl soola
pipart
õli praadimiseks

Valmistamine

Viiluta lihakamar nii, et liha ise jääks terveks. Hõõru seapraad kokku soola, pipra ja sinepiga ning pruunista kergelt pannil. Aseta praetükk ahjunõusse, lisa õunad, kooritud ja sektoriteks lõigatud sibul, kergelt noaküljega katki pressitud terved küüslauguküüned, loorber, tüümian, mesi ning õunamahl või -vein. Kata küpsetusnõu kaane või fooliumiga ning lase 170-kraadises ahjus u 1 tund haududa. Eemalda foolium, tõsta temperatuur 200-ni ning küpseta liha veel u 20–30 minutit või kuni prae sisetemperatuur on tõusnud 70 kraadini. Vajadusel kasuta mõni minut ahju grillrežiimi, et kamar krõbedamaks saada. Tõsta valmis liha vormist välja ja lase fooliumi all 10–15 minutit puhata. Samal ajal vala pannivedelike peale kogunenud liigne rasv ära, eemalda loorber, tüümian, küüslaugukestad ning õunasüdamikud ja püreesta järele jäänud pannisisu. Maitsesta vajadusel soola-pipraga ning serveeri kastmena prae juurde koos ahjukartulite või teiste köögiviljadega.

Foto & retsept: Britt Paju