EST

Lihakool

Personaaltreener teeb sealiha makrotoitained puust ja punaseks

Sealiha kohta käib tihti eelarvamus, mille kohaselt liiga kõrge rasvasisaldus liigitab selle nii-öelda halbade toitude kategooriasse. Tegelikult on sealiha väga kõrge toiteväärtusega ja selle väärttükid on oma rasvasisalduse poolest linnulihaga täiesti võrreldavad. Personaaltreener ja Rakvere saadik Siim Kelner teeb puust ja punasest selgeks, millised on kodumaise sealiha makrotoitained.

Toiteväärtus

Ka kõige tervislikuma toidu võib muuta ebatervislikumaks, kui seda näiteks rohkes õlis praadida. Seetõttu rõhutab ka Kelner, et sealiha puhul tuleks valida lihatükk, mis on väiksema rasvasisaldusega. „Näiteks seavälisfilees on 100 grammi kohta vaid 93 kcal ja 5 grammi rasvu. Kui võtta aga rasvasem tükk, siis on selle kalorsus 297 kcal ja see sisaldab 20,8 grammi rasvu,“ ütleb treener. Ta lisab siiski, et rasvasid ei tasu karta. „Keha vajab rasvaineid täpselt samamoodi nagu erinevaid vitamiine. Oluline on olla mõõdukas,“ sõnab ta.

Kelneri sõnul on sealiha suurepärane valkude allikas, aga ka oluline rasvade, vitamiinide ja mineraalainete pakkuja. „Sealihas sisalduvad makroelemendid (vask, mangaan, seleen, tsink, koobalt) tagavad normaalse vereloome. Muide sealiha vitamiinisisaldus on tunduvalt suurem kui veise-, lamba-, linnu- või vasikalihal,“ ütleb Kelner.

Aminohapped

Sealiha sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mida organism ise ei tooda ning mis on inimesele sobivas vahekorras. Kelner täpsustab, et liha koostisosadest moodustavad valgud kuni 20%, suur osa on vett (70–75%), lisaks rasvu ning olulisi vitamiine ja mineraalaineid.

„Liha on üleüldse kõige täiuslikum valguallikas ning sealiha on kasulik eelkõige just kõrge kvaliteediga valgusisalduse tõttu. Just sellepärast on sealiha eriti kasulik neile, kes võistlevad jõualadel ning tahavad oma lihasmassi kasvatada,“ ütleb treener.

Sealihas olevad vitamiinid

Tiamiin – punastest lihadest erinevalt sisaldab sealiha ohtralt tiamiini. Tegemist on B-vitamiiniga, mis on vajalik süsivesikute, lipiidide ja aminohapete lammutamiseks.

Seleen – sealiha sisaldab seleeni, mis on oluline antioksüdant. See kaitseb rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning aitab sellega vähendada vähki ja südamehaigustesse haigestumise riski. Lisaks aitab see pidurdada enneaegset vananemisprotsessi ning parandada juuste, küünte ja naha olukorda.

Tsink – tsink on vajalik element immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks, aidates kaasa organismi kasvule ja haavade paranemisele ning on vajalik lõhnade ja maitsete tundmiseks. Tsink toetab limaskesti ning aitab viirustele koheselt vastu astuda.

B12 vitamiin – oluline vitamiin ajutegevuse toetamiseks. B-12 vitamiini puudus põhjustab aneemiat.

B6-vitamiin – punaste vereliblede tootmiseks väga oluline vitamiin.

Raud – Tasub teada ka seda, et taine sealiha on üheks parimaks rauaallikaks – ühest portsjonist (150 g) saab 6 mg rauda. Rauapuudusele viitab kahvatus, väsimus, ärrituvus ning kuna organism ei saa vähese hemoglobiinisisalduse tõttu piisavalt hapnikku, siis ka õhupuudus. Samuti madal vererõhk, valulik keel, lõhed suunurkades, söögiisu vähenemine või puudumine, peavalu otsmiku piirkonnas ning haprad murduvad küüned.

Kokkuvõtlikult ütleb treener, et sealiha on populaarseim liha põhjusega – see on väga hea kõrgekvaliteetse valgu allikas ning sisaldab erinevaid kehale kasulikke vitamiine ja mineraale.