Kristi Ivainen

Soov tutvuda suurettevõtte igapäevatööga tõi praktikale Eesti suurimasse toiduainetööstusesse.

Kristi Ivainen on Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor turunduse eriala esimese kursuse tudeng. Omaenda väikeettevõtte omanikuna tunneb ta, et just turunduse õppimine tuleb tööalaselt tulevikus igati kasuks. Kõrgkoolis vajaliku ettevõttepraktika otsustas ta sooritada Rakvere lihatööstuses. 

“Praktika eesmärgiks oli suurettevõtte igapäevatööga tutvumine – nägemaks, kuidas ettevõte toimib ja toimetab,” jutustab Kristi ja ütleb, et tegu oli vaatluspraktikaga. “Minu eesmärgiks oli teostada praktika ettevõttes, kus oleksid esindatud kõik osakonnad (finants, turundus, jne.) ehk siis võimalikult suures asutuses, omandamaks maksimaalset kogemust suurettevõtte toimimisest ja ühtlasi avardada oma silmaringi.” 

Meie Baltikumi töötajate säravad silmad

Enne praktikale tulemist oli Kristi kuulnud ettevõttest ja teadis ka Rakvere brändi, sest tarbis juba varem igapäevaselt Rakvere tooteid. Siiski ei seostanud ta näiteks Talleggi brändi emaettevõttega. “Enne praktikale tulemist ei osanud ma tegelikult hoomata ettevõtte reaalset suurust ja kartsin, et olen seal kõigile koormaks ja nuhtluseks. On ju teada, et suurtes ettevõtetes on palju tööd ja vähe aega. Ühtlasi pelgasin, et ei saa kodukontorite ja Covid-19 pandeemia järelmõjude tõttu maksimaalset loodetud praktikakogemust. Tegelikkuses sain aga rohkem, kui oskasin oodata!” tunneb ta heameelt. “Kõik olid väga abivalmid, silmad särasid, oma tööst räägiti suure õhinaga, eriti tooksin siinkohal esile Baltikumi turundusdirektori Janne Laik-Lõhmuse. Juhendajana kiidan väga juhatuse assistenti Sigridit, kes oli minu tugipostiks – tutvustas, aitas, rääkis, tegutses minuga koos. Nägin ka tootmispoolt ja linnukasvatust ning peab tõdema, et ka sealsed inimesed nautisid oma töö tutvustamist mulle – inimesele, kes polnud kunagi sellistes kohtades käinud ega linnukasvatusega kokku puutunud. Nad jagasid oma emotsiooni väga-väga hästi! Ja minul oli huvitav vaadata, kuidas valmivad tooted, mida ma igapäevaselt tarbin ja milline töö on nende toodete valmimise taga.” 

Tootmine ja tibud

Kristi praktika kestis 1,5 kuud ja möödus nii Tallinna külje all asuva Loo kui Rakvere kontorites. Ta tõdeb, et ettevõtte suurus ehmatas ta alguses veidi ära. “Minu jaoks tundus sellise ettevõtte toimimine alguses väga keeruline, ent kui tutvusin struktuuri ja muu sisulise igapäevase poolega, oli kõik loogiline ja mõistetav. Kõige kihvtima praktikamälestusena tooksin muidugi esile tibud linnufarmis, samuti tootmispoolega tutvumise. Kuna mul puudusid eelnevad kogemused suurettevõtetega, oli minu jaoks tegu super kogemusega,” ei hoia ta emotsiooni tagasi. 

Kristi lemmiktooteks ettevõtte toodangu seast on Rakvere snäkk Chilli Pork Jerky, lisaks mainib ta Rakvere hakklihasid ja muidugi Rakvere lastevorsti. “Võib öelda, et peaaegu kõik Talleggi tooted on samuti mu lemmikud,” ütleb ta kanaliha austajana.

Tulevikus soovib Kristi töötada turunduse erialal, või vähemalt rakendada maksimaalsel moel koolist ja praktikalt saadud teadmisi oma ettevõtte (Ilubutiik Rakveres – toim.) arendamiseks. “Minu suurim ambitsioon on olla tulevikus mõne ettevõtte turundusjuht, ent see nõuab palju aega ja kogemusi,” on tal kindel siht silme ees. Õppima motiveerib teda aga soov elus midagi muuta ja õpingutest maksimum võtta. Kristi kodus kasvab kaks väikest last ja peamise hobina toob ta esile trennis käimise, sest füüsiline aktiivsus aitab tasakaalustada tööd ja eraelu.