Lasanje veisehakklihaga

8-10
Retsept: Britt Paju, Foto: Britt Paju

Koostisosad

3 pakki /900 g Rakvere veisehakkliha
70 g Rakvere Prosciutto toorsuitsupeekonit
1 porgand
1 sellerivars
1 sibul
1 küüslauguküüs
u 6 päikesekuivatatud tomatit
1 dl piima
1 dl kuiva valget veini
1 sl kontsentreeritud tomatipastat
400 g konserveeritud tükeldatud tomateid
8 dl kanapuljongit
1 tl kuivatatud tüümiani
1 loorberileht
soola-pipart

Valge kaste:
70 g võid
70 g jahu
8 dl piima
20 g parmesani
veidi riivitud muskaatpähklit
soola, pipart

Lisaks:
20-25 lasanjeplaati
250 g mozzarellat
30 g parmesani
3 -4 sl hakitud peterselli ja basiilikulehti
värsket salatit serveerimiseks

Valmistamine

Haki sibul, küüslauk, porgand ja seller peeneks. Haki peekon väiksemateks tükkideks ja prae malmpotis kuldpruuniks. Lisa köögiviljad ja kuumuta segades u 3-4 minutit. Lisa hakkliha kolmes jaos ja pruunista korralikult u 10-15 minuti jooksul. Maitsesta soola-pipraga. Kalla potti piim ja kuumuta segades kuni see on peaaegu haihtunud. Seejärel lisa potti vein ja lase ka sellel segades aurustuda. Haki päikesekuivatatud tomatid ja lisa need hakklihasegule koos tüümianiga. Lisa tomatipasta ja sega kuumutades veidi, seejärel kalla potti purustatud tomatid ja puljong. Lisa loorberileht ja lase vaikselt kaane all u 1,5 h haududa (võid kastet vaiksel hautada ka 2,5-3 tundi nii saad eriti pehme lihaga kastme, vajadusel lisa sel juhul hautamise ajal veidi vedelikku).

Samal ajal kui liha haudub valmista valge kaste. Selleks kuumuta potipõhjas või ja jahu ning sega kuni saad pehme ja ühtlase massi. Hoia kuumus pigem madal ja jälgi, et segu ei pruunistuks. Kalla vähehaaval juurde piima, samal ajal vispliga kloppides, et kõik ühtlaselt seguneks. Kuumuta edasi ja sega, kuni kaste on paksenenud. Lisa riivitud muskaatpähklit ja sega sekka riivitud parmesan. Maitsesta. Kui kastmed on valmis, võta u 30 x 25 cm mõõtu ahjuvorm ja tõsta selle põhjale kiht hakklihakastet. Lao peale kiht lasanjeplaate, kata need valge kastmega ja puista peale juustu ja hakitud maitserohelisest. Lisa järgmine kiht lasanjeplaate ja tõsta nendele hakklihakastet. Jätka samamoodi kuni kastmed ja lasanjeplaadid on otsas, aga jälgi, et pealmiseks kastmeks jääks valge kaste. Kata see juustu ja maitserohelisega ning küpseta ahju keskmises osas 200- kraadise kuumuse juures 30-40 minutit, kuni kena ja kuldpruun. Lase enne lahti lõikamist lasanjel 10-15 minutit jahtuda ja taheneda, seejärel serveeri ja paku juurde näiteks värsket salatit.