Sibula ja ürtidega ahjukael kartulipüree ja meeporganditega

2-3
Retsept: Britt Paju, Foto: Britt Paju

Koostisosad

1 pakk Rakvere sibula ja ürtidega ahjukaela küpsetuskarbis

Kartulipüree:
400 g kartuleid
1 sibul
u 2 dl köögikoort 20%
30 g võid
Meeporgandid:
4 porgandit
1 sl mett
1 rosmariinioks
veidi võid ja õli
Lisaks:
u 1 dl koort
1 tl teralist Dijoni sinepit
soola-musta pipart
jõhvikaid

Valmistamine

Kuumuta ahi pöördõhul 180 kraadini. Torka pakendi läbipaistvale osale kahvli abil paar auku ja küpseta vastavalt pakendi juhistele. Sama ajal valmista lisandid.
Kartulipüree valmistamiseks koori kartulid ja tükelda kergelt. Lase potis vesi keema, maitsesta julgelt soolaga ja keeda kartuleid u 20 minutit või kuni need on pehmed. Kurna ja suru läbi kartulipressi või kasuta pudrunuia. Kuumuta väiksemas potis koor ja või ning sega püree hulka. Kui soovid eriti siidjat püreed, suru see nüüd veel läbi tiheda sõela. Haki sibul peeneks ja kuumuta keskmisest madalamal kuumusel vähese või ja õliga, kuni see on kergelt pruunistunud. Sega pool sibulast püree hulka ja pool jäta peale puistamiseks.
Porgandite valmistamiseks koori need, lõika pikkupidi neljaks ja poolita. Kuumuta pannil veidi võid ja õli, lisa porgandid ja kuumuta keskmisel tugevusel, kuni porgandid hakkavad jumet võtma, u 7 minuti jooksul. Maitsesta soola-pipraga, lisa mesi ja rosmariin ning sega kiirelt läbi. Lisa pannile u 0,75 dl vett, kata pann kaanega ja lase 3 minutit podiseda. Eemalda kaas ja sega veel veidi, kuni porgandid on kenad ja läikivad.
Kastme valmistamiseks sega potis kokku peale prae valmimist küpsetuskarbi põhja kogunenud leem, koor ja sinep ning kuumuta paar minutit, kuni kaste on paksenenud. Jaga komponendid taldrikutele, ning puista peale veidi praetud sibulat. Kaunista rosmariinioksa või hakitud rosmariinilehtedega ja puista peale mõned hapukad jõhvikad.